Spring naar content

‘De opmerkelijkste matches zijn misschien wel de mooiste’

‘De opmerkelijkste matches zijn misschien wel de mooiste’

668e1e00c102d4435920f4bd0caf647c.jpeg


‘Bloemzaadbommetjes’ laten verpakken door mensen die weinig tot niets zien, dat ligt niet direct voor de hand. Maar juist wanneer uit onwaarschijnlijk matches een structurele samenwerking ontstaat is er een mooi verhaal te vertellen. Zo ook over de samenwerking tussen Blossombs en Koninklijke Visio De Blauwe Kamer.

Tekst: Lorenza Verbaten | FotoJille Zuidema

Op een regenachtige middag worden we met Ben Franssen en Arjan Meyboom van Blossombs bij Visio De Blauwe Kamer hartelijk ontvangen door Dylan de Ruijter – vrijwilligerscoördinator. “We bieden hier een thuis, dagbesteding en onderwijs voor mensen met een verstandelijke en visuele beperking”, vertelt Dylan. De dagbesteding wordt ingevuld zodat zij zoveel mogelijk zingeving ervaren in hun leven, met als belangrijk onderdeel daarvan werkvoorziening. “Ik zocht nieuwe opdrachten en schoof begin dit jaar bij een netwerkontbijt van BOB aan, hier ontmoette ik Ben.”

Denken in mogelijkheden

Blossombs’ missie is kleur terugbrengen in de natuur. Niet omdat het fleuriger staat, maar omdat het aantal insecten en de biodiversiteit in de wereld drastisch afneemt, met grote gevolgen. “Met de mooi verpakte zaadballetjes geef je iets leuks, maar ook bewustwording cadeau”, vertelt Ben vol passie.

Het Bredase bedrijf is behoorlijk gegroeid en daarmee de productieaantallen en de behoefte aan inpakcapaciteit. Dat deze impactvolle onderneming ook in het voorzien hiervan buiten gebaande paden treedt, bewijst de samenwerking met De Blauwe Kamer. Ben vertelt: “Dylan maakte tijdens het netwerkontbijt goed duidelijk dat een visuele beperking geen beperking is van mogelijkheden, maar een vertrekpunt.”  

“De trots straalt ervan af”

‘Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’? De term geeft de drie mannen jeuk, hij dekt de lading absoluut niet, want ‘door het vinden van passend werk, bieden van training en met veel geduld overbruggen we die afstand juist’, zegt Dylan. 

Arjan beaamt dat. “Ik ben steeds opnieuw onder de indruk van de aandacht die hier voor de mensen is, hoe er in alles met hen rekening wordt gehouden”. Dat wordt duidelijk als we kennis maken met Jan en Sanela, die bezig zijn met het inpakken van bloemzaadballetjes in jute zakjes. Jan legt één balletje van iedere kleur op een speciaal plankje, op gevoel. Hij schuift het door naar Sanela, die ze met behulp van twee papieren bekertjes in het zakje doet. Beiden glimmend van trots. 

Gewoon proberen

“Onze technische man had eerst een mooi ‘apparaat’ getimmerd om de zakjes te vullen, maar soms blijkt een simpele oplossing beter voor een specifieke bewoner. Je moet het gewoon uitproberen. Daar gaat veel tijd in zitten; de eerste 40 keer gaat het mis, maar dan ineens hebben ze het te pakken. Daar doen we het voor”, vertelt Dylan trots.

Wat Blossombs betreft breiden ze hun samenwerking de komende tijd verder uit. Ben: “We schreeuwen het niet van de daken, juist omdat mensgericht werken niet bijzonder, maar juist heel normaal zou moeten zijn.” Vanuit  Betrokken Ondernemers Breda is daar natuurlijk niets tegenin te brengen.