‘Hoe meer verschillen, hoe meer we van elkaar kunnen leren’
‘Hoe meer verschillen, hoe meer we van elkaar kunnen leren’
120 Bredanaars druppelen donderdag 21 november een voor een binnen bij het Filmhuis Breda. Partners van Betrokken Ondernemers en inwoners van de stad. Iedereen is hier voor Familie Maken, de themabijeenkomst van Betrokken Ondernemers Breda in samenwerking met Verbeter Breda.
Als iedereen binnen is, zorgen hosts Mitch en Elias in de kas bij Breda Botanique waar het Filmhuis is gevestigd, met een warming-up voor een ontspannen sfeer. Daarna zoekt iedereen zijn plekje. Aan lange tafels mixen ondernemers en medewerkers van maatschappelijke organisaties met stadsgenoten met verschillende achtergronden. Het doel? Laten zien dat we, ondanks onze verschillen, vaak meer gemeen hebben dan we denken. Door verbinding te zoeken, hoopt de organisatie bij te dragen aan het verkleinen van kansenongelijkheid in de stad.
Vol verrassingen
Het blijkt een avond vol verrassingen, persoonlijke verhalen en gesprekken die voor herkenning zorgen – en dat allemaal tijdens een diner met een bijzondere twist. Want het begint meteen spannend. Iedereen krijgt soep, maar niet voor iedereen zijn er garnituren. Dat zorgt natuurlijk voor verwarring en ongemak. Precies de bedoeling: dit moment is bedoeld om ongelijkheid aan de kaak te stellen en het gesprek op gang te brengen.
En dat gebeurt. “Je voelt je schuldig als je ziet dat anderen niets hebben, maar jij wel”, zegt een deelnemer, terwijl hij een schaaltje garnituur doorschuift naar zijn buurman. Een ander reageert: “Het zet je echt aan het denken. Hoe zou je dit oplossen in het echte leven?” Aan sommige tafels ontstaat direct actie. “Gewoon de croutons breken en delen. Zo simpel is het soms,” grapt iemand.
Zo vormt deze gang een krachtige start, die laat zien hoe ongemakkelijk ongelijkheid voelt, maar ook hoe je samen oplossingen kunt vinden. Bij het hoofdgerecht is er voor iedereen een portie, waardoor er ruimte is voor diepere gesprekken, waarbij vragenkaartjes uitnodigen om persoonlijke ervaringen en inzichten te delen.
Vooroordeel
Een vraag zoals ‘Wat is het grootste vooroordeel dat over jou bestaat?’ levert indrukwekkende antwoorden op. “Mensen denken dat ik alles makkelijk heb gehad, maar ik heb jarenlang moeten knokken vanwege mijn naam,” vertelt de een. Een ander haakt daarop in: “Ik zat vroeger op een witte school. Dat voelde altijd alsof ik er niet bij hoorde, hoe hard ik ook mijn best deed.”
Maar het gaat niet alleen over struggles. Mensen ontdekken ook hoeveel ze gemeen hebben. “Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde,” merkt iemand op, “veiligheid voor onze kinderen en een fijn leven voor onszelf.”
Bij het dessert wordt alles luchtiger, letterlijk en figuurlijk. Samen maken de tafels hun eigen toetje, baklava met zoete en kleurrijke toppings. Tijd voor de laatste opdracht: benoemen wat je positief is opgevallen aan je tafelgenoten. “Je hebt een manier van praten die mensen echt geruststelt,” vertelt iemand tegen haar tafelgenoot.
Het toetje vormt een mooie afsluiter van de avond. Door samen iets te creëren, wordt nog eens benadrukt dat je door samenwerking elkaar beter leert kennen. Precies dat sluit aan bij het overkoepelende thema van de avond: kansenongelijkheid. Het bewust ervaren van ongelijkheid maakte veel emoties los. “Het laat je voelen hoe machteloos het kan zijn”, aldus een deelnemer. “Maar het zet je ook aan het denken over wat je kunt doen. Hoe vaak zie je ongelijkheid om je heen, zonder er iets aan te doen?”
Meer dan een diner
Aan het eind van de avond is duidelijk: Familie Maken is meer dan zomaar een diner. Het levert een avond op vol gesprekken die nieuwe inzichten geven, vertelt BOB-partner Sagar Pargas. Twee jaar geleden sloot hij aan met zijn persoonlijke missie om te zorgen voor gelijkenissen, niet alleen in de Bredase samenleving, maar ook binnen ondernemersnetwerken. “Deze avond heeft me laten inzien dat dit in Breda mogelijk is. Met volledige gelijkheid aan tafel onder alle mensen, in welke situatie ze zich ook bevinden. De avond heeft me mooie inzichten gegeven in hoe we allemaal gelijk zijn en dat het leven om meer draait dan alleen een succesvolle business bouwen.”
Vivian Pols van BOB-partner RICOH Document Center, vertelt dat deze bijeenkomst haar nog lang gaat bijblijven. “Door de verschillende uitwisselingen van levensverhalen voelde onze groep het vertrouwen om onderling ook hedendaagse uitdagingen te delen. Hierdoor gingen we de gesprekken aan vanuit verbinding en door te luisteren zonder oordeel.” Haar ervaring van de avond neemt ze mee in het dagelijks contact dat ze heeft met klanten, leveranciers en andere relaties, met name door de synergie die op deze manier ontstaat.
Breda mooier
“Ik denk oprecht dat we hiermee Breda weer een stukje mooier hebben gemaakt”, concludeert directeur Lieke van Boxtel van Betrokken Ondernemers Breda. “Iedereen heeft gemerkt dat praten met elkaar een krachtige eerste stap kan zijn om ongelijkheid aan te pakken.” En zoals een ander het mooi verwoordde: “Hoe meer verschillen er zijn, hoe meer we van elkaar kunnen leren.”
De avond kwam tot stand samen met Verbeter Breda en Familie Maken en met dank aan Curio en Filmhuis Breda. Alle foto’s zijn gemaakt in samenwerking met Pull Productions.