Spring naar content

Betrokken Ondernemers op schoonmaaktocht door Hoge Vucht

Betrokken Ondernemers op schoonmaaktocht door Hoge Vucht

Ondernemers Maken Vuile handen Dag, ondernemers bij de start van de dag, donderdag 22 september.  FOTO REINIER DE VLAAM
Ondernemers Maken Vuile handen Dag, ondernemers bij de start van de dag, donderdag 22 september. FOTO REINIER DE VLAAM

BREDA – Meer dan vijftig directeuren en managers van Bredase bedrijven en maatschappelijke organisaties hebben donderdagmiddag enkele tientallen vuilniszakken zwerfafval verzameld.

De meer dan vijftig mannen en vrouwen deden dit op initiatief van Betrokken Ondernemers Breda tijdens de jaarlijkse Ondernemers Maken Vuile Handen Dag. Na een korte introductie bij De Teruggave trokken de ondernemers op de fiets vijf wijken in de Hoge Vucht in, om daar gewapend met afvalzak en vuilgrijper aan de slag te gaan.

Ondernemers Maken Vuile handen Dag. FOTO REINIER DE VLAAM

Alle clichés
Begeleid door inwoners van de wijken gingen de ondernemers getooid met BOB-Breda-hesjes Geeren Noord, Geeren Zuid, Wisselaar, Biesdonk en Doornbos in. “Alle clichés ben ik al tegengekomen”, zegt Dennis Elbers van Blind Walls Gallery. “Red Bull, Coca Cola, McDonald’s.” En dan is hij pas net op weg in de wijk.

Voor Elbers is meedoen aan deze dag vanzelfsprekend. “Afgelopen jaar waren wij het onderwerp van deze dag, dus ik weet hoeveel je er aan kunt hebben.” En het is ook gewoon nuttig. “Je ontmoet andere organisaties op een ongedwongen manier. Bovendien is dit een mooie manier om connecties te maken in deze wijk, waar we ook graag aan de slag gaan.”

Duimpje omhoog
Ook voor Geert Siefken van Mooiwerk! is het ontmoeten van andere partners een reden om aan te haken. Maar niet alleen dat. “Je krijgt een andere kijk op Breda. De reacties van de buurtbewoners zijn ook mooi. Geregeld krijgen we een duimpje omhoog of roept iemand ‘fijn dat jullie dit doen’ Het is ook gewoon duidelijk: je hebt meteen impact.” Precies dat ziet ook Kim Bastiaansen van makelaardij Bastiaansen Van den Bemd. “Het is belangrijk dat je iets doet voor elkaar.”

Ondernemers Maken Vuile handen Dag. FOTO REINIER DE VLAAM

Bastiaansen merkte meteen dat wethouder Peter Bakker gelijk had in zijn opening eerder op de middag. “Je zult merken dat als je dit eenmaal doet, dat je overal zwerfvuil ziet liggen, ook dagen later nog.” Het opruimen van zwerfvuil is nuttig, onderstreept Bakker. “Want uiteindelijk eet je het zelf op, want je zwerfvuil komt uiteindelijk in je voedsel terecht, doordat dieren zoals vissen het opeten.”

Traditie
De Ondernemers Maken Vuile Handen dag is inmiddels een jaarlijks terugkerende traditie. “Het is mooi om te zien dat we ook dit jaar met zoveel mensen aan de slag gaan”, gaf voorzitter Danielle Muller aan. En verwijzend naar het startpunt van de dag, de Teruggave: “Dat past precies bij wat we doen. Iets teruggeven aan de stad.”

Justin Goetzee met een stapel vuilniszakken, verzameld door een van de groepjes.