Wat doe je als werkgever wanneer je erachter komt dat een van je werknemers verslaafd is? Op 25 november organiseerde stichting Betrokken Ondernemers Breda samen met Tools C&M in Holland Casino Breda een inspirerende middag voor aangesloten partners om antwoord te geven op die vraag.

who-caresboyd-smith-photo_7_editDe relaties werden geïnspireerd door onder meer speciale gast en oud-topvoetballer van o.m. Ajax en PSV, Wim Kieft en counselor/eigenaar Marc Freijzer van Tools C&M verslavingszorg Breda. Gespreksleider was Joep Schreuder van NOS/ Studio Sport. Deelnemers aan de paneldiscussie waren verslavingsarts Wim Steffens, psychologe Corina Akkermans en arbeidsrechtadvocate Danielle Muller.

Verslaving in ons land

Een op de twintig werknemers in ons land heeft last van een verslaving, een onderschat probleem. Alcohol en drugsgebruik kunnen het functioneren op de werkvloer negatief beïnvloeden. Daarnaast kan het leiden tot ziekte of onwenselijke of zelfs gevaarlijke situaties. Wie ziekteverzuim op de werkvloer wil terugdringen maakt hier werk van. Tien miljoen Nederlanders gebruiken alcohol. Van hen is 810 duizend alcoholverslaafd, wat kort door de bocht betekent dat men wel wil stoppen of minderen met drinken, maar het niet kan.

Ook cocaïnegebruik is bezig aan een opmars. Gemiddeld gebruikt één op de honderd Nederlanders weleens een lijntje cocaïne. In de gezondheidszorg ziet men een flinke toename in het aantal cannabisgebruikers dat hulp zoekt.

Feiten verslaafde werknemers

Maar liefst één op de twintig werknemers heeft een vorm van verslaving en één op de vijf topmanagers drinkt excessief (een keer per week minimaal vijf glazen, per week minimaal tien glazen alcohol). Werknemers die problemen met alcohol hebben, zijn gemiddeld 40 procent minder productief, maken meer fouten en ongelukken (één op de zeven bedrijfsongelukken is gerelateerd aan alcoholgebruik).

In 2011 waren bijna 70.000 personen in behandeling in de verslavingszorg. Alcoholverslaving komt viermaal vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Met betrekking tot het excessief drinken zijn mannen vaak laag opgeleid in tegenstelling tot vrouwen; zij zijn vaak juist hoog opgeleid. 4% van de beroepsbevolking drinkt wel eens vlak voor of tijdens het werk, 1% doet dat minstens eenmaal per week.

Bronnen: Trimbosinstituut en Kerncijfers Verslavingszorg 2011 Stichting IVZ, KPMG, NIGZ, factsheet alcohol en werk 2006

Who cares?

De kans is groot dat je als werkgever een of meer verslaafden in dienst hebt. Veel verslaafden functioneren jarenlang prima op hun werk. Zij laten echter wel een hoger ziekteverzuim zien wat vier keer zo hoog is als van een gemiddelde medewerker en hun afhankelijkheid kost het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks naar schatting zo’n één miljard euro aan productieverlies. Daarnaast heeft verslaving vaak een hoop persoonlijke ellende tot gevolg, zoals schulden, agressie en relatieproblemen.

Who Cares? Over verslaving bij je werknemers

Rombout Kerremans, directeur stichting Betrokken Ondernemers Breda: “We willen onze partners inspireren door het organiseren van dit soort bijeenkomsten. We hopen ondernemers daarmee te helpen en hen ook te wijzen op hun maatschappelijke betrokkenheid bij dit thema. We willen het onderwerp verslaving uit de taboesfeer halen. Niet iedereen die gebruikt is disfunctioneel. Behoud  van werk is de beste sociale zekerheid voor een werknemer en alle regels rondom ziekte zijn van toepassing. Voor de werkgever is er dus een taak weggelegd bij verslavingskwesties. Wat doe je als je als werkgever erachter komt dat een werknemer verslaafd is? Hoe maakt u het vermoeden bespreekbaar? Welke maatregelen kunt u nemen? Vroeg ingrijpen met adequate interventie vergroot de kans aanzienlijk dat een werkgever goed opgeleide en ervaren medewerkers voor de organisatie kan behouden”.

De middag werd afgesloten met een netwerkbijeenkomst en de muziek daarbij werd verzorgd door DJ PlayMobiel. Holland Casino Breda faciliteerde de middag en gaf een uiteenzetting hoe zij verslaving bij hun gasten herkennen. Op culinair gebied werden de 115 gasten verrast met een space brownie, een joint van gerookte zalm, een pil van risotto en tijdens de pauze werd een alcoholvrije cocktail geserveerd.

Related Projects

Start typing and press Enter to search

X