Spring naar content
bollen-netwerken

Het begin van BOB

Rombout Kerremans: pionier en grondlegger

Rombout Kerremans was tussen 2009 en juni 2022 directeur van Betrokken Ondernemers. In deze 12,5 jaar heeft hij samen met de verschillende intermediairs een organisatie opgebouwd die als geen ander waarmaakt waar Breda voor staat: Breda brengt het samen.

Enthousiasme

Betrokken Ondernemers Breda begon in 2009, toen vier ‘founding partners’ (BZW (tegenwoordig VNO-NCW Brabant Zeeland), NAC Breda, Rabobank Breda en Gemeente Breda) het maatschappelijk betrokken ondernemen in Breda wilden stimuleren. In Rombout vonden ze de eerste directeur. Hij kreeg de opdracht invulling te geven aan de doelstelling van de Stichting. Een niet geringe opdracht. Want Breda kende geen voorgangers, en ook in het land waren weinig voorbeelden. Rombout begon met onze eerste intermediair, zonder specifieke ervaring, maar vol enthousiasme. Hij zocht en vond wegen en bedacht concepten, steeds weer. 

Met tomeloze energie en vindingrijkheid bond hij telkens bedrijven en instellingen aan de Stichting, en ontplooide hij ontelbare activiteiten en projecten voor bedrijven en maatschappelijke organisaties. Hij gaf voor talloze Bredase bedrijven invulling aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. En als er een activiteit was waar een bedrijf bij een maatschappelijke organisatie aan de slag ging, was hij er vaak ook. Om de sfeer te proeven, en om uiteindelijk vaak zelf ook even de handen uit de mouwen te steken.

Pionier

Als pionier heeft Rombout van Betrokken Ondernemers in ruim 12 jaar tijd een maatschappelijke onderneming weten te maken die samen met de aangesloten partners een grote bijdrage levert aan de samenleving van Breda en omstreken. Waar de overheid zich terugtrok uit het maatschappelijk veld, wist Rombout bedrijven enthousiast te maken dat gat – in elk geval deels – te vullen. 

Enorm netwerk

Met zeer grote persoonlijke betrokkenheid en goed werkende voelsprieten heeft Rombout ervoor gezorgd dat een enorm netwerk is opgebouwd voor de Stichting en hij erg veel voor elkaar heeft gekregen. Geheel in lijn met zijn eigen werkwijze bedacht hij de ‘Directeuren-maken-vuile-handen-dag’, waar directeuren uit het Bredase bedrijfsleven de mouwen opstroopte en vaak in de buitenlucht aan de bak ging. Schilderen, opruimen, opknappen. Het zorgde voor onvergetelijke dagen, voor onverwachte ontmoetingen en voor – opnieuw –maatschappelijke impact. Het maakte Betrokken Ondernemers ook op een doeltreffende manier zichtbaar: media-aandacht verzekerd.

Samenwerking

Het moge duidelijk zijn, Betrokken Ondernemers Breda zou zonder Rombout niet zijn geworden wat het nu is. Betrokken Ondernemers Breda is hem hiervoor veel dankbaarheid verschuldigd.