Spring naar content

Mondiaal Centrum Breda: samen werken aan structurele oplossingen

Mondiaal Centrum Breda: samen werken aan structurele oplossingen

Lieke van Boxtel (BOB) en Ingrid Vaessen van het Mondiaal Centrum Breda,
Lieke van Boxtel (BOB) en Ingrid Vaessen van het Mondiaal Centrum Breda,

Voor het Mondiaal Centrum Breda is Betrokken Ondernemers Breda geen onbekende. Als maatschappelijke partij waren de contacten er al langer. Nu is het centrum ook partner. “De nieuwe opzet met het bieden van relaties in plaats van een oplossing voor een specifiek probleem, maakt de Bredase ondernemers hopelijk nog meer betrokken bij de stad”, stelt Ingrid Vaessen.

Het Mondiaal Centrum is gevestigd in een oud broederhuis in Boeimeer. “Daar bieden we tijdelijke opvang en begeleiding aan ongedocumenteerde vluchtelingen”, legt Vaessen uit. “Daarnaast helpen we nieuwe statushouders bij hun inburgering in Breda middels maatjesprojecten, lessen en diverse activiteiten. En tenslotte zijn we een huiskamer voor een ieder die wat aanspraak of gezelligheid zoekt.”

Via Betrokken Ondernemers kreeg het centrum in het verleden al een aantal keer hulp bij projecten. “Het jammere van zo’n incidenteel project is dat je elkaar nooit goed genoeg leert kennen om wat meer structureel mee te denken”, legt ze uit. In de nieuwe opzet en met het partnerschap hoopt ze dat wel te bereiken.

Uitdagingen genoeg voor het Mondiaal Centrum. “Als vrijwilligersorganisatie heb je te maken met allerlei uitdagingen, financieel maar ook juridisch en organisatorisch, waarvoor niet per se altijd de gevraagde expertise in huis is. Zoals wij met onze maatjes nieuwkomers helpen de juiste weg te vinden naar oplossingen, hopen wij een ondernemer te vinden die met zijn of haar kennis, ervaring en netwerk ons kan ondersteunen.”

Zo’n structurele relatie met een of meerdere bedrijven, komt beide partijen ten goede, denkt Vaessen. “Een blik van buiten is sowieso altijd goed om steeds kritisch naar jezelf te blijven kijken en jezelf te verbeteren. Dit geldt misschien ook andersom; dat wij de ondernemer een ander perspectief kunnen laten horen of zelfs kunnen inspireren. We organiseren door het hele jaar lezingen en activiteiten, en staan altijd open voor nieuwe initiatieven.”