Inspiratiesessie Verbeter Breda: ‘Geen hulp nodig, maar kansen’
Inspiratiesessie Verbeter Breda: ‘Geen hulp nodig, maar kansen’
Ruim tachtig Betrokken Ondernemers hebben zich dinsdag 21 juni gebogen over de groeiende tweedeling en de kloof in Breda tussen arm en rijk. Ze deden dat door samen in workshops te discussiëren over een aantal thema’s uit Verbeter Breda. Voorafgaand daaraan hield Sander Schimmelpenninck de spiegel voor. “Succes hangt ook af van de kansen die je krijgt.”
De oud-hoofdredacteur van Quote ging afgelopen tv-seizoen met zijn programma Sander en de kloof in op de tweedeling en op de verschillende kansen die rijk en arm krijgen. Hij kreeg daarbij een voorzet van burgemeester Paul Depla, die de aanwezigen toesprak via een videoboodschap. “We kennen Gaston, van de postcodeloterij, die met een prijs bij een winnende postcode voor de deur staat. Daarbij lacht het lot je toe. In werkelijkheid is er een omgekeerde postcodeloterij. Als je woont in een verkeerde postcode, dan zijn je kansen minder.”
Omgekeerde postcodeloterij
En niet alleen kansen op werk en scholing, maar ook kansen op een gezond leven. Elke kilometer dichterbij Breda-Noord, betekent volgens Depla twee levensjaren minder. “We moeten de kansengelijkheid vergroten en met elkaar zorgen dat deze omgekeerde postcodeloterij verdwijnt.”
Schimmelpenninck borduurde daar in zijn inleiding op voort. “Ongelijkheid, bestrijd je het beste met ongelijkheid”, was zijn conclusie. Door mensen die minder kansen hebben – door de plaats waar ze wonen, door gebrek aan financiële middelen, door een haperend netwerk – net even een zetje extra te geven. “Het is de misvatting van de selfmade man dat iedereen kansen krijgt en dat je die alleen maar hoeft te pakken.”
Thema’s
Na de prikkelende inleiding gingen de aanwezigen in workshops met elkaar in gesprek over een van de vijf thema’s die aansluiten bij Verbeter Breda: Het begint bij bestaanszekerheid; Investeer in de jeugd; Leefbaarheid en Veiligheid; Wonen en voorzieningen in buurten; Maak ontmoeting mogelijk.
[youtube url=”https://youtu.be/yotKWmuMbvU” width=”600″ height=”400″ responsive=”yes” autoplay=”no” mute=”no” title=”Videoverslag van Inspiratiesessie Betrokken Ondernemers Breda over Verbeter Breda”]
Dat er genoeg te bespreken viel, bleek uit de moeite die BOB interim-manager Justin Goetzee moest doen om de ondernemers naar de afsluitende sessie te krijgen. In de verschillende ruimtes was de discussie nog volop gaande. Het tekende de betrokkenheid van de aanwezige ondernemers, zag ook Schimmelpenninck eerder: “Hier zitten ook de voorlopers.”
Vooroordeel
Tijdens de plenaire afsluiting bleek het zaadje geplant toen Schimmelpenninck de in een kussen verstopte microfoon gericht de zaal in gooide. “We moeten wegstappen bij het vooroordeel dat alleen opleiding het probleem is, het gaat veel meer om de kansen die je krijgt”, stelde een ondernemer.
De stelling dat je ongelijkheid moet bestrijden met ongelijkheid, kreeg bijval. je moet iets extra’s doen om het verschil op te heffen. Maar het begint al daarvoor, stelde onderneemster Lucienda Dap. “Het begint met elkaar zien en er voor elkaar zijn.” De mensen in kansarme wijken hoeven niet gered te worden, betoogde ze: “Ze hebben geen hulp nodig, maar kansen.”
Eigen bubbel
In de verschillende sessies bleken al oplossingen in de week te zijn gelegd. Een simpele? “We moeten zorgen dat we uit onze eigen bubbel stappen”, opperde iemand. Bijvoorbeeld door je netwerk open te stellen voor jongeren uit kansarme wijken. “Door ze eens mee te nemen naar een businessseat van NAC”, klonk het in een workshop. “Door als bedrijf juist bij scholen te vragen naar de jongeren die misschien het laatste een stageplek zouden krijgen.”
De opgehaalde input geeft de organisatie van Verbeter Breda een eerste indruk van hoe ondernemers tegen de tweedeling aankijken en wat voor oplossingen ze zien. “Om dit nog uit te diepen, gaan we met een aantal van de aanwezigen nog in kleine setting verder”, geeft Goetzee aan. Ondernemers kunnen zich hiervoor aanmelden. “Bij elkaar wordt dit gebruikt als input voor het twintigjarige programma dat Verbeter Breda moet worden.”
Uniek gesprek
Voorzitter Danielle Muller van Betrokken Ondernemers had genoten van de sessie. “Dat we op deze manier over een onderwerp als dit met elkaar het gesprek zijn aangegaan, dat is uniek.” Ze hoopt dat het hier niet bij blijft en dat ondernemers met het onderwerp aan de slag gaan en spoort de aanwezigen aan ondernemers in hun netwerk om partner te worden bij BOB. “We moeten dit samen doen, wij alleen kunnen dit niet alleen doen. Zegt het voort.”