Spring naar content

Thema Arbeidsmarkt: ‘Ga het gesprek aan, wees flexibel, vraag, en doe vooral’

Thema Arbeidsmarkt: ‘Ga het gesprek aan, wees flexibel, vraag, en doe vooral’

Aandachtig luisteren naar de discussie over de arbeidsmarkt op 16 februari in het Inspirium. FOTO REINIER DE VLAAM
Aandachtig luisteren naar de discussie over de arbeidsmarkt op 16 februari in het Inspirium. FOTO REINIER DE VLAAM

Wat is inclusiviteit? Hoe ga je om met afstand tot de arbeidsmarkt? Wat vindt de nieuwe generatie belangrijk en hoe borg je vitaliteit van je medewerkers? In een paneldiscussie gaven Sander Kamsteeg (Kamsteeg Tuinen BV), Jean-Paul Kuijpers (Beta company), Eline Kouwenberg (BO Diversity), Andreas van den Goorbergh (HBS Werkt) antwoorden op prangende vragen en tips. 

Wat is voor jou Inclusiviteit, vraagt moderator Jeroen Baardemans aan Eline Kouwenberg. Zij maakt dit grote begrip graag wat concreter, vertelt ze. “Inclusiviteit staat voor mij voor ruimte geven om flexibel te zijn en rekening te houden met de grote verscheidenheid aan personen.”  Als voorbeeld haalt ze de feestdagen aan. “Zijn die vrij opneembaar, anders dan alleen de christelijke feestdagen?”

Hoe help jij mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, krijgt Sander Kamsteeg voorgelegd. “Door ze een baan te geven. Ik ken veel mensen, en dan bel ik rond om te kijken waar iemand past.” En binnen zijn eigen bedrijf begeleidt hij ze en leidt hij ze intern op. “We hebben met elkaar verzonnen dat je tot je achttiende naar school moet, maar dat werkt niet voor iedereen.” Die opleiding gaat ver. “Ik heb een van die gasten geholpen zijn rijbewijs te halen. Dat kostte elf keer, maar hij heeft het wel.”

Wat hebben de medewerkers van Beta Company nodig om goed te functioneren? Dat is verschillend, antwoordt Jean-Paul Kuijpers, die verantwoordelijk is voor het IT-bedrijf dat draait op mensen met autisme. “Sommigen missen arbeidsvaardigheden, zoals op tijd komen. Andere hebben hulp nodig bij sociale vaardigheden. Hoe gaat het tijdens werk met koffie halen, moet dat voor iedereen? Wat doe ik met de lunch?”  Aan de werkgerelateerde eisen voldoen ze wel. Kansen genoeg om deze doelgroep aan het werk te krijgen, denk Kuipers. “Het is zonde als iemand met een IT-opleiding komkommers staat te plukken omdat hij binnen een IT-bedrijf niet uit de voeten kon.”

Hoe maak je werken met andere doelgroepen tot een succes? Andreas van den Goorbergh antwoordt: “We denken vaak in winnaars en verliezers, maar we moeten anders kijken. In een inclusieve organisatie mag iedereen zijn wie hij is en kan hij ook zeggen wie hij niet is.” Dat staat ook voor vitaliteit op de arbeidsmarkt. “Wat heeft iemand nodig om het beste uit zichzelf te halen, om te groeien?”

Op welke manier krijg je een diverser medewerkersbestand? Jean-Paul heeft een korte tip: “Breng een vacaturetekst terug naar de kern.” Beoordeel kandidaten op wat ze moeten doen. In een oneliner: “Beoordeel een vis niet op of hij een boom kan beklimmen.”
Eline: “Over inclusiviteit nadenken maakt de inclusiviteit al groter.”

Wat moeten we anders doen om meer mensen aan het werk te krijgen? 

Sander: “Niet lullen maar poetsen, gewoon doen en er niet te moeilijk over doen. Vooral dat.”
Andreas: “Ga het gesprek aan met elkaar, Waar wordt iemand warm van, wat belemmert iemand in zijn werk?”
Eline: “Begin klein. Kijk wat past bij jouw bedrijf. Hoe zorg ik voor een sociaal veilig klimaat als ik een team met alleen mannen wil uitbreiden met een vrouw?”
Jean-Paul: “Toon lef. Het talent is er. schrijf geen plannen, maar begin nu wel na te denken over wat je volgend jaar wil bereiken.”