Spring naar content

Tientallen ondernemers helpen verenigingen met verkorten kluslijst

Tientallen ondernemers helpen verenigingen met verkorten kluslijst

Honderd partners van Betrokken Ondernemers Breda gingen vrijdag 2 juni aan de slag bij acht verschillende amateursportverenigingen voor allerhande klusjes.
Honderd partners van Betrokken Ondernemers Breda gingen vrijdag 2 juni aan de slag bij acht verschillende amateursportverenigingen voor allerhande klusjes.

Bijna honderd ondernemers, directeuren en leidinggevenden van Bredase bedrijven en maatschappelijke organisaties hebben vrijdag 2 juni bij acht Bredase verenigingen tal van kleine klusjes verricht. “Het is heel fijn dat jullie hier zijn”, maakt Nancy van Houten duidelijk bij SV Advendo. “Jullie ontzorgen mij echt.”

Advendo is een van die acht verenigingen waar teams van acht tot twaalf mensen aan de slag zijn gegaan op vrijdagmiddag. “Je kunt echt veel doen”, stelt ze. “Ik had ook scepsis, wat gaan die ondernemers doen. Maar de betrokkenheid is er echt, ik krijg echt vragen over hoe het gaat en wat er te doen is.”

PCP
De dag begint om 11.30 uur met de kick-off bij PCP. Voorzitter Ronald Ruedisueli van PCP vertelt enthousiast over wat de vereniging betekent voor de wijk, onder meer door dat ze statushouders helpen met de eerste kennismaking met Breda. Het levert enthousiaste voetballers en zelfs een enkele vrijwilliger op.

BOB-voorzitter Danielle Muller heet even daarvoor iedereen welkom. “Vrijwilligers zijn het cement van onze samenleving, en ook van de verenigingen. Daarom is het mooi om te zien dat we hier met zo’n grote groep zijn.” Die groep groeide afgelopen jaar flink. Aan het begin van dit jaar startte BOB een campagne om te groeien naar 250 deelnemers in 2023. Dat aantal is nu al gehaald. Directeur Justin Goetzee: “Niet omdat groei het doel is, maar omdat we meer impact willen maken.”

Partner 250
Beleef Breda is partner 250. Daarom krijgt Beleef Breda-eigenaar Joey Kuijpers het eerste proefexemplaar van de nieuwe oorkonde, gemaakt door studenten van  Avans Innovative Studio’s. Hij houdt het kort en krachtig: “Ik heb goede verhalen gehoord. Het is mooi om aan te sluiten.”

Na de groepsfoto is het tijd voor actie. Want te doen is er genoeg. Bij PCP, SAB gaan de ondernemers aan de slag, maar ook Baronie, DIA, WDS’19, HC Prinsenbeek, Push en dus Advendo krijgen een bezoekje. 

In de kantine van Advendo gaat de dweil nog eens goed over de vloer, worden de vensterbanken ontdaan van kringen en de ramen gezeemd. En in de bestuurskamer gaan in razend tempo alle stoelen naar buiten en de kasten van de muren, zodat er gewit kan worden. “Vorige zomer is het dak eraf gewaaid, en stond het water vijftien centimeter hoog”, vertelt Nancy.

Huiskamer van de wijk
De huiskamer van de wijk is een paar uur later weer helemaal fris. “Het zijn allemaal zaken waar wij tegenaan liepen.” Want met het team van vaste vrijwilligers van zes, van wie twee boven zeventig, is het niet te behappen. “Dit  brengt heel veel rust voor de komende maanden.”

Nancy van Advendo vertelt waarom deze dag zo belangrijk is voor de clubs. FOTO JILLE ZUIDEMA

Het verhaal van Advendo is ook het verhaal van veel van de andere verenigingen. Allemaal hebben ze klusjes die maar blijven liggen, maar ook allemaal spelen ze een rol van betekenis in de wijk. Bij Advendo helpen Nancy en haar collega-vrijwilligers jongeren met van alles, van hulp bij een aanvraag bij het jeugdsportfonds tot hulp bij huiswerk. Nancy: “De maatschappelijke functie die je als vereniging hier hebt, is zo groot.” 

Iets betekenen
Suzanne Rockland is een van de tien ondernemers die bij Advendo aan de slag is. Ze helpt normaal gesproken mensen met stressreductie, maar staat nu met een sopje de barkrukken af te soppen. Ze staat op het punt lid te worden, maar werd enthousiast door het verhaal over deze dag. “Het is mooi om op deze manier wat te betekenen voor een ander en voor een groep mensen die dat erg nodig heeft.”

De Ondernemers Maken Vuile Handen Dag is een jaarlijks terugkerende traditie. Afgelopen jaar hebben de deelnemers in Hoge Vucht zwerfafval verzameld. Het jaar ervoor werden verschillende muurschilderingen van Blind Walls Gallery opgefrist en van onderhoud voorzien.

Bekijk hier het fotoverslag van de dag met de foto’s van fotografen Reinier de Vlaam en Jille Zuidema.